Starostlivosť o mastnú pleť

Kožný maz prirodzene ochraňuje našu pleť. Mnoho žien a mužov ale trpí nadmernou produkciou kožného mazu a trápi ich tak mastná pleť. Ako sa o ňu starať a aké prípravky používať?

Starostlivosť o mastnú pleť

Mastná pleť sa najčastejšie spája s hormonálnymi zmenami v období dospievania. Typický je pre ňu lesk, rozšírené póry a sklon k tvorbe nedokonalostí. Hoci kožný maz udržiava pleť jemnú a hydratovanú, ak ho vzniká priveľa, vyvádza pokožku z rovnováhy.

V porovnaní s ostatnými typmi pleti má však jedno veľké plus. Mastná pleť starne pomalšie a dlhšie si udržiava mladistvý vzhľad. To znamená, že príznaky starnutia pleti, ako je vysušovanie,, tvorba vrások a pigmentových škvŕn sa objavujú na mastnej pleti neskôr.

Mastná pleť – charakteristika

Nadmerné mastenie pokožky zapríčiňujú príliš aktívne mazové žľazy, ktoré produkujú veľké množstvo kožného tuku na povrchu pleti. Výsledkom je lesklý, mastný film.

Mazové žľazy sa nachádzajú takmer na celom tele, no najviac ich nájdeme na tvári, pokožke hlavy, na ramenách a hrudníku. To vysvetľuje, prečo väčšina ľudí trpí akné a čiernymi bodkami práve na týchto miestach.

Dôvodov, prečo pleť vytvára nadmerné množstvo mazu, môže byť niekoľko. Veľkú úlohu zohráva dedičnosť. Medzi ďalšie faktory patrí:

  • nesprávna životospráva,

  • fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu,

  • pretrvávajúci stres,

  • nesprávna starostlivosť o pleť,

  • nedostatok niektorých vitamínov, hlavne vitamínov B skupiny,

  • zvýšená teplota v lete alebo suchý vzduch v zime.

Niektoré príčiny nadmerného mastenia pleti sa dajú ľahko odstrániť, s inými sa jednoducho treba zmieriť. Ich dopad na pokožku môžeš zmierniť, ak zvolíš vhodné prípravky na starostlivosť o mastnú pleť.

Mýty o mastnej pleti

Aby sme vedeli, ako sa o mastný typ pleti správne starať, musíme vyvrátiť niekoľko mýtov. Pozrime sa na 3 najčastejšie.

1. Mastná pleť trápi iba teenagerov

Hormonálne zmeny, ktoré spôsobujú mastenie pleti a akné, najčastejšie trápia ľudí medzi 12 a 20 rokom života. Neznamená to však, že mastná pleť v dospelosti zázrakom vymizne. 

Či už je to vplyvom tehotenstva, liekov, rôznych vonkajších faktorov alebo sme jednoducho vychytali „ideálne” gény, mnohých z nás mastná pleť potrápi aj v dospelosti.

2. Mastnú pleť nie je potrebné krémovať

Hydratácia je kľúčová pre všetky typy pleti, vrátane mastnej. Dodaním potrebnej vlahy dostáva pokožka signál, že je dostatočne chránená a nemusí produkovať nadmerné množstvo mazu.

Treba si uvedomiť, že existuje rozdiel medzi mastnou a hydratovanou pleťou. Mastná má dostatok prirodzených olejov, no ešte vždy jej môže chýbať voda. Ak je dlho suchá, začne ťahať nadčas a tvoriť ešte viac kožného mazu.

3. Mastnú pleť treba vysušiť

Na prvý pohľad je to celkom logické, no vysúšanie pokožky mastnej pleti nijako neprospeje. Prípravky s obsahom alkoholu či acetónu zbavia pleť nielen nadbytočného mazu, ale akéhokoľvek mazu.

Výsledok? Pokožka ho začne produkovať ešte viac, aby nahradila to, čo sme jej zobrali. Určité množstvo mazu je užitočné, pretože pleť chráni pred stratou vody, baktériami a dokonca aj pred známkami starnutia.

Vhodné prípravky na mastnú pleť

Prvým krokom v starostlivosti o mastnú pleť je správne čistenie. Vhodné sú čistiace gély, mlieka a krémy. Neodporúčajú sa tuhé mydlá a čistiace peny, ktoré z pokožky odstránia všetky oleje. Ak po umytí tváre cítiš, že je pokožka napnutá, prípravok ju vysušil až príliš.

Pozor na príliš časté umývanie pleti, ktoré dráždi mazové žľazy a tie začnú produkovať ešte viac mazu. Pleť stačí vyčistiť 2-krát za deň. Na odličovanie pleti sú veľmi vhodné hydrofilné oleje, ktoré na pleti vytvoria jemnú emulziu a zmyjú nečistoty bez vysúšania.

Po vyčistení je vhodné tonizovať pleť. Použiť môžeš prípravky s obsahom kyseliny hyalurónovej alebo salicylovej. Týmto spôsobom upokojíš podráždené oblasti a predídeš upchávaniu pórov.

Pri voľbe krému sa zameraj na ľahšie, hydratačné prípravky. Aj krém môže obsahovať aktívne látky, ktoré mastnej pleti prospejú. Napríklad univerzálna CBD masť pokožku hydratuje, reguluje tvorbu kožného mazu a upokojí zapálené miesta. 

Užitočným pomocníkom pri boji s mastnou pleťou môže byť aj ílová maska. Z pleti jemne odstráni nadbytočný maz aj nečistoty bez toho, aby ju vysúšala. Pokožka bude určitý čas zmatnená, no čo je dôležitejšie, póry budú mať menší sklon k upchávaniu sa.

Nezabudni ani na pravidelné používanie peelingu, ktorý odstráni odumreté bunky z pórov a rozžiari pleť. Namiesto cukru či kávových zŕn radšej stav na jemnejšie chemické exfolianty, ako kyselina salicylová, mliečna alebo glykolová.

Zdravá strava a pohyb

Pleť je súčasťou celého organizmu, takže nestačí len povrchová starostlivosť. Stravovanie a celkový životný štýl môžu mať významný vplyv na to, nakoľko sa bude pleť mastiť. 

Produkciu kožného mazu a vznik akné môže zvýšiť nevyvážená strava s vysokým obsahom tuku a cukru. Výnimkou nie sú ani ľudia, u ktorých kožné problémy spôsobuje laktóza alebo nedostatok vitamínov a minerálov.

Stav pleti dokáže zlepšiť aj pravidelný pohyb. Podporuje cirkuláciu krvi a akýkoľvek pohyb či šport sú ideálnym spôsobom, ako dostať do normálu hormóny i psychiku. Pokožka bude vždy len taká zdravá, ako zvyšok tela.

Prečítaj si tiež

try to find your
inner balance