Včelí peľ: Zázrak prírody, vhodný aj na konzumáciu

Včely sú síce maličké stvorenia, no majú obrovský význam pre život človeka. Po poctivom opeľovaní vyrábajú celý rad zdravých včelích produktov. Med, materská kašička či propolis patria medzi tie najznámejšie. Počul si však o produkte, ktorý sa volá včelí peľ?

Včelí peľ: Zázrak prírody, vhodný aj na konzumáciu

Včelí peľ – zázrak prírody

Nenájdeš ho na púpavách ani lipových kvetoch. Včelí peľ okrem kvetového peľu obsahuje aj nektár, enzýmy, med a vosk. Mix týchto látok je hotovým elixírom pre zdravie.

Včely medonosné zbierajú peľové zrnká z kvetov rastlín. Po prílete na kvet ho sformujú spolu s výlučkami žliaz a nektárom do tzv. peľových obnôžok, ktoré na zadných nohách odnesú späť do úľa.

Tu kvetový peľ spracujú ako potravu pre celú kolóniu. Môže byť sušený alebo navrstvený do buniek plástov a zaliaty vrstvou medu. V bunkách potom prebieha fermentácia, ktorou je obnôžkový peľ konzervovaný a pripravený na výživu včelstva.

Sušený včelí peľ má príjemnú bylinnú vôňu a sladkastú chuť. Tá ale nie je hlavným dôvodom, prečo si získal toľko pozornosti. Včelí peľ je plný aminokyselín, vitamínov, lipidov a obsahuje viac ako 250 účinných látok pre naše zdravie.

Mnoho ľudí považuje včelí peľ za superpotravinu, pretože obsahuje veľa živín. Iní ho vidia skôr ako prírodný terapeutický produkt, ktorý má skvelé protizápalové, antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti.

Jedným z najzaujímavejších faktov o včeľom pele je, že nemôže byť syntetizovaný v laboratóriu. Včely si tajný recept na jeho výrobu strážia rovnako dobre, ako KFC a Coca-Cola. 

Na druhej strane, účinky včelieho peľu sú preskúmané pomerne dobre. Početné štúdie ukázali, že jeho nutričný profil môže podporovať zdravie, chrániť pred rôznymi ochoreniami a zásobiť telo látkami s významným biologickým účinkom.

Cenné látky vo včeľom peli

Včelí peľ sa môže pochváliť pôsobivým nutričným profilom. Obsahuje viac ako 250 biologicky aktívnych látok, vrátane bielkovín, sacharidov, lipidov, mastných kyselín, vitamínov, minerálov, enzýmov a silných antioxidantov.

Granule sušeného včelieho peľu pozostávajú približne zo 40 % sacharidov, 35 % bielkovín, 4-10 % vody, 5 % tukov a  5-15 % ďalších látok. Posledná kategória zahŕňa vitamíny, minerály, antibiotické látky a antioxidanty.

  • Vitamíny – B komplex (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12), vitamín A vo forme ß-karoténu, vitamín C, D, E a K.

  • Minerálne látky – hlavne horčík, draslík, vápnik, železo, fosfor, chlór a mangán.

  • Aminokyseliny – metionín, lyzín, treonín, histidín, leucín, izoleucín, valín, fenylalanín a tryptofán

  • Sacharidy – glukóza, fruktóza, škrob, celulóza, kyselina pyrohroznová a ďalšie.

  • Tuky – esenciálne mastné kyseliny (kyselina linolová, linolénová a arachidonová).

Presné nutričné zloženie peľu závisí od rastlinného zdroja a obdobia, kedy ho včely zbierali a spracovali. Napríklad včelí peľ zozbieraný na jar má výrazne odlišné zloženie aminokyselín ako peľ zozbieraný počas leta.

Liečivé účinky

Včelí peľ je nabitý širokou škálou antioxidantov. Nájdeme medzi nimi flavonoidy, karotenoidy, kvercetín, kempferol, glutatión a niekoľko ďalších.

Antioxidanty chránia vaše telo pred potenciálne škodlivými molekulami, ktoré možno poznáš pod názvom voľné radikály. Poškodenie voľnými radikálmi je spojené s viacerými chronickými ochoreniami, ako je rakovina alebo cukrovka.

Antioxidanty včelieho peľu majú tiež schopnosť znižovať chronický zápal, eliminovať škodlivé baktérie a bojovať proti infekciám. Významné sú aj pozitívne účinky na zdravie srdca. Včelí peľ znižuje rizikové faktory vzniku srdcových chorôb, medzi ktoré patrí najmä vysoký cholesterol a oxidácia lipidov v krvi.

Peľ a jeho extrakty sa úspešne používajú pri postinfarktových stavoch, ako aj pri poruchách krvného obehu a vysokom krvnom tlaku. Výskum tiež ukázal, že peľ má potenciál spomaliť upchávanie ciev a zlepšiť prekrvenie mozgu u starších pacientov.

Zdravie pečene

Štúdie na zvieratách ukázali pozitívny vplyv na zdravie pečene. Včelí peľ posilňuje jej antioxidačnú obranu a tým zvyšuje detoxikačnú schopnosť tela. Urýchľuje regeneráciu pečene a môže ju chrániť pred poškodením, napríklad pri predávkovaní liekmi alebo alkoholom.

Protizápalové vlastnosti

Včelí peľ obsahuje niekoľko zlúčenín, ktoré môžu znížiť zápal a opuch, vrátane antioxidantu kvercetínu, ktorý znižuje produkciu zápalových kyselín. Rastlinné zložky vo včeľom peli môžu potláčať biologické procesy, ktoré stimulujú produkciu zápalových hormónov v tele.

Posilnenie imunitného systému

Zlúčeniny obsiahnuté vo včeľom peli majú komplexný účinok na organizmus človeka. Môžu posilniť oslabený imunitný systém, čím ti pomôžu vyhnúť sa chorobám a nežiaducim reakciám.

Zvládanie sezónnych alergii a sennej nádchy môže byť vďaka včeliemu peľu jednoduchšie. Predpokladá sa, že príjem peľu pomôže telu vybudovať si odolnosť voči potenciálnym alergénom a následne znížiť príznaky alergie. Zatiaľ ale nemáme štúdie na ľuďoch, ktoré by túto hypotézu potvrdili. 

Prevencia pred osteoporózou

Včelí peľ je sľubný pri liečbe osteoporózy. Testy na potkanoch ukázali, že včelí peľ môže pomôcť zvýšiť hladinu vápnika a fosfátu v kostiach a chrániť pred úbytkom kostnej hmoty súvisiacim s osteoporózou.

Antistresové účinky

Peľ vďaka svojmu zloženiu zlepšuje prekrvenie nervového tkaniva a tým posilňuje nervový systém oslabený stresom alebo prepracovaním. Preto je mimoriadne účinný pri liečbe fyzickej a duševnej únavy, apatie, pôsobí antistresovo a zlepšuje náladu.

Včelí peľ ako liek

Včelí peľ sa tradične používa pri prevencii a liečbe viacerých ochorení:

  • chudokrvnosť (anémia) – nízka hladina železa v krvi,

  • žalúdočné problémy a ťažkosti s trávením,

  • kožné ochorenia – akné, herpesy, ekzém,

  • choroby pečene – žltačka či cirhóza pečene,

  • poruchy spánku a depresie,

  • cukrovka – pomáha regulovať hladinu glukózy,

  • zvýšená psychická a fyzická záťaž.

Nutričné ​​vlastnosti peľu sa využívajú aj pri nechutenstve u detí, pri oneskorenom vývoji a pri podvýžive detí a dospelých. Okrem toho sa odporúča podávať peľ v období rekonvalescencie, po operáciách a ťažko fyzicky a duševne pracujúcim ľuďom.

Dávkovanie, užívanie a skladovanie

Včelí peľ je najľahšie dostupný vo forme sušených granúl zlatožltej až hnedej farby. Tie môžeš zapiť vodou, rozpustiť v mede, pridať do jogurtu alebo do smoothies. Je len na tebe, pre aký spôsob sa rozhodneš. 

Všeobecne sa odporúča konzumovať včelí peľ hneď ráno, ešte pred raňajkami. Odporúčaná denná dávka je 1 až 2 čajové lyžičky, teda 5 až 10 gramov včelieho peľu. Doba užívania je jeden mesiac. Po tomto čase je vhodné dať si aspoň na týždeň prestávku. 

Produkt nevyžaduje špeciálne skladovanie, treba ho však chrániť pred vlhkosťou, horúčavou a priamym slnkom. Bez problémov ho môžeš schovať do kuchynskej skrinky alebo na iné miesto, kde bude chránený pred slnečnými lúčmi.

Dôležité je myslieť na to, že peľ časom degraduje a stráca svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Vhodné je spotrebovať ho do 6 mesiacov až 1 roka, konkrétne odporúčanie nájdeš na obale zakúpeného produktu.

Výťažky zo včelieho peľu sa používajú aj na výrobu doplnkov výživy vo forme kapsúl alebo tabliet. 

Nežiadúce účinky

Užívanie včelích produktov vyvoláva u niektorých ľudí obavy z alergickej alebo inej nežiaducej reakcie. Hoci ide o bezpečný produkt určený na konzumáciu, môže mať vedľajšie účinky. 

Ak uvažuješ o užívaní včelieho peľu, mal by si sa najskôr porozprávať so svojím lekárom.

Tomuto produktu by sa mali vyhýbať ľudia, ktorí majú silnú alergiu na peľ alebo na včelie bodnutia. Alergická reakcia sa môže objaviť u každého, preto je dôležité sledovať svoj zdravotný stav po užití a v prípade potreby kontaktovať alergológa.

Tehotné a dojčiace ženy, ako aj deti do 12 rokov by mali užívať včelí peľ iba v prípade, že im dá lekár zelenú. Účinné látky môžu tiež ovplyvniť pôsobenie iných liekov, najmä tých na riedenie krvi. 

Daj si záležať na kvalite

Včelí peľ je prírodný produkt, ktorý nemá garantované zloženie ako niečo, čo sa vyrába v labáku. Pri jeho zbere navyše existuje možnosť kontaminácie nežiadúcimi látkami, hmyzom alebo plesňou. Pričiniť sa môže aj nesprávne skladovanie vo výrobe či pri preprave. 

Preto je dôležité, aby si včelí peľ nakupoval iba z overených zdrojov. Ide predsa o zdravie, oplatí sa siahnuť po maximálnej kvalite. Bonusom bude, ak podporíš lokálne včelárstvo, ktoré má tento produkt v ponuke.

Zodpovedný zber včelieho peľu

Včelí peľ má pre pre človeka určité zdravotné benefity, ale pre život včiel je priam nevyhnutný. Ak sa zbiera nezodpovedne, môže zničiť celú kolóniu. 

Včelár by mal preto zbierať peľ v krátkodobom horizonte (iba v priebehu pár týždňov) a používať peľové pasce a iné nástroje, ktoré včelám nijako neublížila. 

Aj z tohto dôvodu by si mal starostlivo zvážiť, z akých zdrojov si včelí peľ zaobstaráš.

Prečítaj si tiež

try to find your
inner balance